PENT, PRAKTISK OG MED VARIG RESULTAT

TIPS & TRIKS FOR DIN HAGE

TIPS & TRIKS

Hvordan legge dekorstein

Dekorstein er enkel å jobbe med, og de fleste vil klare å legge den ut selv. Start med å rette ut de største ujevnhetene på området hvor steinen skal legges, da unngår du å bruke unødvendig mye stein. Mindre ujevnheter rettes med at steinen legges ut. Fjern ugress og/eller gress for det aktuelle området, og rull eventuelt ut fiberduk dersom dette er ønskelig. Fiberduk er ikke nødvendig, men kommer an på området som skal utbedres. Det er bedre for plantene å ikke bruke fiberduk, men for noen områder vil det være anbefalt. Duken hindrer steinen å over tid «forsvinne» ned i massene om den legges på jord/leirgrunn. Hvit marmor kan også ta farge av jorden, og da er duk anbefalt til å bruke innunder. 

Fremgangsmåten ved utleggingen avhenger av steinens størrelse. Ved liten steinstørrelse bruker du spade og trillebår. Større steiner må legges ut stein for stein. Dette gjelder helst ved avgrensninger på sti, blomsterbed eller ved grunnmuren rundt huset. Større steiner kan også brukes i bunn av lysgrav, det er både drenerende og dekorativt. Gode forslag til bruk av dekorstein er mellom steinheller og gressplen, langs hekken, rundt tråkkheller, i små skråninger og langs trapper og i store potter og krukker. 

Dekorstein er nydelig i kombinasjon med steinheller, treverk, gressplen, vann, grønne planter, trær, busker og blomster. Med små grep kan du gi liv til inngangspartiet eller uteplassen, og fremheve de fineste delene av hagen din. 

TIPS & TRIKS

Hvilken stein skal jeg velge

Dekorstein blir stadig mer populært, og det er ikke så rart, da det er mange fordeler med bruk av stein i hagen. Dekorstein er evigvarende. Kvalitet og utseende endrer seg minimalt over tid. Steinen ligger stabilt og tåler vær og vind. Det betyr at når steinen er på plass i hagen, er områdene hvor den er lagt ut nærmest fritatt for vedlikehold i lang tid fremover. Steinen har også god dreneringsevne, og egner seg godt langs grunnmur og under busker og trær. 

Hvilken størrelse du trenger er avhengig av området som skal utbedres. Dekorstein er vakkert som bunndekke i bed, og da anbefales opp til størrelse 60 mm. I skråninger og rundt grunnmuren anbefales større steiner som 100-150 mm. Dekorstein inntil husveggen er både pent å se på og bra for grunnmuren.  

Til grusvei, sti eller gårdsplass anbefales knuste materialer, fra 4 – 25 mm. Til gårdsplass anbefales helst 12-20 mm. Her er det viktig med fiberduk og god drenering, og fall bort fra bygninger. Dette bør være minst 1,5 %, dvs. 1,5 cm pr meter. 

Hvor mye stein du trenger er avhengig av størrelsen, fraksjonen, på steinen. Ved fraksjon 15-25 mm anbefales en tykkelse på 50 mm, med fraksjon 20-40 mm en tykkelse på 80 mm og med fraksjon 40-60 mm en tykkelse på 120 mm. Det kan være hensiktsmessig å blande små og store steiner for å dekke bedre. En 20 kg sekk med fraksjon 15-25 mm dekker 0,24 kvm. 

Ved å bruke dekorstein har du mulighet til å sette ditt eget personlige preg på hagen og utemiljøet ditt!

TIPS & TRIKS

Hva trenger jeg?

Bed med blomster, grønnsaker eller steinbed, bli alle enklere å stelle og finere å se på når de avgrenses fra resten av hagen med en kant. For å lage rette kanter som holder gresset på plass anbefales en kant i metall som du enkelt kan montere selv. Metallkantene monteres lett sammen og kan formes. De presses ned for hånd eller slås ned med en gummihammer. 

Løvblåser anbefales for å holde steinbedene pene. Blader fra busker og trær kan etter hvert råtne og bli til jord, som igjen på lang sikt kan gi grobunn for ugress. Dersom du skal klippe busker eller trær inntil dekorsteinen anbefales det å legge ut en presenning eller tilsvarende ved klipping. Det gjør det også langt enklere å få samlet opp når man er ferdig med klippingen. Stein som har blitt skitten kan selvfølgelig vaskes. Det finnes også «grønskefjerner» produkter på markedet som kan fungere.

Dekorstein er flott i store potter og krukker. Velg en farge for å skape kontrast eller en enhet med omgivelsene. Visste du at varmekjære planter som druer og krydderplanter liker å ha dekorstein rundt seg? De tar til seg varme på dagtid og avgir varme på kveldstid, og det liker plantene. Dekorstein er altså både nyttig og dekorativt! 

BREDT UTVALG AV DEKORSTEIN

SE VÅRE PRODUKTER

about-us-1.jpg

 

Vår misjon er å finne og bringe vakre typer av dekorstein til Norge, og din hage, for å skape vakre uterom. Vi tror muligheten for å skape særpregede og flotte uteplasser med bruk av ulike former av dekorstein er stor. Vi drømmer om å kunne gi deg en unik, eksklusiv og nydelig uteplass!

-JAY’LA DAVIS

VI ER HER FOR Å HJELPE DEG!

Eksklusiv, unik og variert dekorstein for vakre uterom og hager